Studerte London-politiets øvingslandsby - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Studerte London-politiets øvingslandsby

Bilde av London-politifolk som øver på Metropolitan Police Specialist Training Centre. Foto: Svein Holtan
Foto: S. Holtan

- Vi har lært mye om hvordan de drifter senteret og hvilke fasiliteter og treningsmuligheter de tilbyr. Vi har også sett at det kan gjøres ganske enkelt - og at slik trening er svært viktig. Så dette har stor overføringsverdi til Rygge beredskapssenter.

Det sier fylkesvaraordfører Siv Henriette Jacobsen og prosjektleder Svein Holtan etter to spekkede dagers studietur for prosjekt Rygge beredskapssenter til Metropolitan Police Specialist Traning Centre utenfor London denne uken.

Spesialisttreningssenteret, som strekker seg over nesten hundre dekar, kan bokføre over 100.000 treningsdøgn årlig til de mer enn 30.000 politifolkene i stor-London. De to hovedbolkene det trenes i er offentlig orden (Public Order) og spesialisttrening for væpnede politistyrker (Fire Arms Specialist training).

Jacobsen, som er styreleder for det fylkeskommunalt ledede Rygge-prosjektet, tar med mange inntrykk hjem. - Vi har fått utrolig mange input til hvordan dette kan gjøres i Norge på en ganske enkel måte, slik at flest mulig kan få mulighet til å øve og trene sammen, sier hun.

Prosjektleder Holtan har notert flittig både om drift, eierskap, finansiering og daglige treningsopplegg. - Det var nyttig å høre deres erfaringer både av operativ art og administrativt med å ha en sivil kontraktør. Treningslandsbyen er rigget på en svært fleksibel måte, som gjør at de kan trene mange elementer. Dette gjør den velegnet ikke bare til politiet, men også de andre blålysetatene, utdyper han.

Gjenskap bygatene

Den erfarne politimannen og instruktøren Neil Pollock var Østfold-delegasjonens guide under hele oppholdet. Hans beste råd til dem som skal etablere Rygge beredskapssenter er å gjøre treningsfasilitetene så realistiske som mulig i forhold til det politiet og de andre redningsetatene møter i det virkelige liv. - På Public Order-delen hos oss har vi prøvd å gjenskape så mange veier og bygninger vi kan fra bybildet. På den måten blir det lettere for mannskapene å omsette det de lærer når de kommer tilbake i tilsvarende situasjoner i London-gatene, mener han.

Pollock forteller også at treningsarbeidet gir stor mulighet utvikle og forbedre den daglige politipraksisen. - Vi går gjennom både det taktiske og operasjonelle i øvelsene i etterkant. Og hvis vi ser at noe ikke funker, så endrer vi øvelsene. Dersom endringene virker, er politiledelsen svært lydhøre for å adoptere disse i det virkelige liv, sier han.

Må sikre nasjonalt politisk eierskap

Det som står øverst på beredskapssenter-prosjektets liste nå er å sikre at politiet blir værende - og trener - på Rygge, slik det gjør i dag. - Dette er det veldig viktig å få sikret. Og så ønsker vi å bygge  på med andre tjenester ut over det. Videre jobber vi for å få på plass en egen skytebane for politiet, som de har en mer permanent tilgang til enn de har i dag, forteller Svein Holtan. - Det som også er en helt vesentlig, er å få de andre nødetatene inn på øvelsene på Rygge, slik at ressursene møter hverandre under gode øvingsforhold.

Siv Henriette Jacobsen er klar på hva som er Østfold fylkeskommunes viktigste rolle i dette framover: - Det blir å overføre vårt prosjekt på en god måte, og sikre et nasjonalt politisk eierskap til beredskapssenteret og øvingsspørsmålet, avslutter hun.

Med seg på studieturen hadde Jacobsen og Holtan for øvrig Råde-ordfører René Rafshol og politisk rådgiver Terje Moland Pedersen, foruten administrative representanter for fylkeskommunen.

Les også Håper staten fortsatt vil støtte Rygge beredskapssenter.

Collage

Fotos i collage: Svein Holtan og Tone Stenbek

Sist oppdatert: 06.04.2017 Tone Elisabeth Navestad Stenbek