Naturen - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Naturen

Natur

Bare 100 kilometer langt og 80 kilometer bredt byr Østfold i sannhet på konsentrerte og mangfoldige naturopplevelser. Østfoldnaturen er mangfoldig og opplevelsesrik. Den vestvendte skjærgården med runde svaberg og sine mange sandstrender gir gode muligheter for soling og badeliv om sommeren. Munningen av Iddefjorden er et godt utgangspunkt for en reise gjennom det mange oppfatter som det mest typiske for Østfold; skjærgården! Det våte element og de myke linjene av svaberg, holmer og skjær er et eldorado for tusenvis av ferierende i båt og på land hver sommer.

Andre finner sitt paradis når de kommer til Østfold via riksgrensen ved Ørje. Indre Østfold har den minst berørte delen av fylkets natur. Dette er de dype skoger og stille tjern og innsjøers rike. Det var her «Og bakom synger skogene» ble skrevet. I denne delen av fylket er det fortsatt steder som ikke er berørt av moderne driftsformer, så her er mange muligheter for trolske, stille stunder. Her kan vi virkelig snakke om ødemarker!


Visste du at...
  • Fylket er også rikt på fiskemuligheter? Og at de mange innsjøer og vassdrag gir unike muligheter for fiske og kanopadling.
  •  Samtlige byer har bymarker med godt tilrettelagte turløyper sommer som vinter?
  • Iddefjorden og Svinesund er faktisk turistenes første møte med fjord-Norge - når de kommer til Østfold via E6.
  • Østfold er et av de få fylkene i Norge der det ikke finnes ordentlige fjell? Store deler av fylket er dekket av barskog med mange småvann. En del høydedrag og små åser finnes det, og den høyeste av dem er Slavasshøgda, med sine 336 meter.
  • Østfold har en rik flora? Totalt har fylket rundt 1000 viltvoksende arter av blomsterplanter. Mange steder er kjent for sitt mangfold. Arekilen og Akerøya på Hvaler, Eløya i Rygge, Jeløya og skjellsandbankene i Rakkestad er eksempler på dette.


 Foto: Terje Rakke/Nordc Life

Sist oppdatert: 25.02.2011