Historie - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Historie

Østfolds historie begynner i jordens urtid, for mer enn 1000 millioner år siden. En gang i tiden lå Østfold ved sydpolen, og gjennom årenes løp har Østfold-landskapet skiftet sitt utseende til den grønne perlen vi kjenner i dag.

Soldater

De første menneskene som kom hit etter istiden, møtte nåtidens høye fjelltopper som ganske flate øyer i et skjærgårdslandskap. Etterhvert ble det fossene i fylket som hadde den største tiltreknigskraften på dem som bosatte seg omkring Glomma. Den dag i dag ser man at mange av østfolds byer og tettsteder har vokst frem her. Fra fiskenæring til fossens kraft, brukt til kverner, stamper og sagbruk, til den industrien vi kjenner i dag. 


Visste du at...

  • Fornminner etter mennesker som kom hit for flere tusen år siden kan studeres på mange steder i Østfold? Oldtidsveien mellom Fredrikstad og Skjeberg samler mange historieinteresserte. To mil fram, og man kommer 3.000 år tilbake, sies det.
  • Gravhaugene og helleristningene gjør at man kan snakke om en oldtidspark? Østfold er i det hele tatt rik på spor etter mennesker som har levd her gjennom 10.000 år.
  • Øst-Norges eldste boplasser ble på 1960-tallet funnet omkring Rørmyr på høydedraget mellom Skjeberg og Rakkestad. Dette har preget de sterke tradisjonene med kulturminner som Østfold er kjent for. 
  • De nyere historiske minnesmerkene er naturlig nok lettere å få øye på? For eksempel Fredriksten festning i Halden, hvor svenskekongen Karl 12. falt i 1718.
  • I Fredrikstad ligger Nordens best bevarte festningsby, Gamlebyen, som ble grunnlagt i 1567? Den er fremdeles like intakt - og bebodd - og besøkes av tusener hvert år.
  • Kultur- og samfunnsforholdene i området øst for Oslofjorden, eller Foldin som de sa i eldre tid, ble preget av rikssamlingstidas møte mellom dansk og norsk innflytelse også etter at det midt på 1000-tallet ble varig innlemmet i det norske kongeriket? Mens mesteparten av Østfold rettslig og administrativt utgjorde det området som ble kalt Borgarsysle.


Foto: Terje Rakke/Nordic Life

Sist oppdatert: 25.08.2014