Teater, opera, sang og dans i Barnas Verdensdager - Østfold fylkeskommune internettportal
 

Teater, opera, sang og dans i Barnas Verdensdager

RIKTIG - Festivalsjef Markus 1-420

Lørdag 20. mai i Fredrikstad kan barn og unge oppleve kulturuttrykk og mat fra alle verdenshjørner. Gjør deg klar for blant annet teaterforestillinger, opera, konserter, aktivitetsverksteder, ansiktsmaling og dansekurs.

Barnas verdensdager arrangeres over hele Norge, og er en gratis familiefestival som feirer mangfold og fellesskap. I Østfold arrangeres festivalen av Østfold kulturutvikling, i samarbeid med Fredrikstad kommune, Kulturskolen i Fredrikstad og Kulturtanken.

Dagen starter på Stortorvet i Fredrikstad kl. 11.00, der Studium Actoris har satt sammen en teaterparade med innslag fra bl.a. Teatro Colombaioni, gateartisten Adrian Schvarzstein, Østfold dansekompani for ungdom, Kulturskolens sirkuslinje og Theatret Thalias Tjenere. Barn og voksne kan bli med teaterparaden til området utenfor Østfold kulturutvikling, der festivalen åpner kl. 12.00 og varer til kl. 18.00. 

Unge festivalsjefer

- Det blir musikk, dans, klovneri og moro på veien, forteller festivalsjefene Ine Aakre (12) fra Fredrikstad og Markus Rosså (11) fra Sarpsborg. De gleder seg til å ta imot barn og voksne som kommer til familiefestivalen.

- Vi skal stå på verdensscenen og introdusere artister og innslag. Det gjorde jeg i fjor også. Jeg gleder meg veldig, sier Markus.

Reise i operaens verden

Opera Østfold står for et av de mange innslagene på festivalen. I sangverkstedet Opera Storia tar de med seg barn på en skikkelig operareise. Solistene Hege Holmquist og Ellen Marie Carlsen sier barna fort oppdager at det ikke er langt mellom univers fra kjente barnebøker og sanger, og operaens verden.

Lager sanger om alt

Igor og fetterforeningen holder en heidundrende avslutningsforestilling, og inviterer også til sangverksteder i løpet av dagen. Igor Dunderovic og Elvis Medic kom til finalen av Norske Talenter med raske engangsviser i 2011, og var sammen med Aslak Borgersrud spellemannsnominert for årets barneplate i 2014.

Til Barnas verdensdager har de med seg miniorkesteret Almir Meskovic på trekkspill og Daniel Lazar på fele. Igor og Elvis ønsker seg kreative sangideer fra barn i alle aldre, slik at de kan lage nye, morsomme sanger som de kan fremføre på Verdensscenen fra kl. 17.00. Og barna som har vært med på sangverksted tidligere på dagen får gjerne bli med og fremføre sangene fra scenen.

Ta toget

- Dette blir en magisk dag for både barn og voksne! Vi venter stort innrykk, så det kan være en god ide å ta tog, buss, sykkel eller rett og slett gå til festivalområdet, forteller Espen Holtan, leder for ung kultur-satsningen i Østfold kulturutvikling. ? Det blir aktiviteter og forestillinger både inne og ute, så uansett hva du liker og har lyst til så er det noe som passer for deg, fortsetter han og smiler.

Prosjektleder for festivalen, Ann Kristin Andersen, er veldig takknemlig for at det er så mange som er med å gjøre dette til en flott dag for store og små.

- Vi kunne ikke gjort dette uten våre gode samarbeidspartnere og sponsorer. I tillegg har over 100 frivillige meldt seg, og vil være med å gjøre dette til vårens vakreste eventyr, sier Andersen.

NY-
Fra fjorårets parade. Foto: Trine Sirnes

Om Barnas verdensdager:

  •  Østfold kulturutvikling har siden 2012 arrangert Barnas verdensdager, en gratis teater- og aktivitetsfestival for familier, i samarbeid med Fredrikstad kommune, Kulturskolen i Fredrikstad og Kulturtanken.
  • Festivalen hyller mangfold og fellesskap, og har i år hyret inn Studium Actoris som scenekunstprodusent. De har benyttet seg av sitt store internasjonale nettverk for å produsere fantastiske teateropplevelser inn i Barnas verdensdager 2017.
  • I 2016 kom over 2000 publikummere innom festivalen på Værste i Fredrikstad

Les mer om Østfold kulturutvikling her.

Les mer om Barnas Verdensdager her.Sist oppdatert: 18.05.2017 Pål Blåflat Vikesland